loading

Az autók légkondicionáló berendezések karbantartása rendkívül fontos a nyári szezon előtt. Nem csak a hatékonyságot növelhetjük egy tisztítással, de a nyár elején gyakori influenzás tüneteket is megelőzhetjük vele.

 
Hosszabbodnak a nappalok, odakint egyre kellemesebb az idő. A cipős szekrényben a csizmákat lassan leváltják a nyári szandálok, a szekrények mélyéről pedig előkerülnek ruhatárunk kedvenc nyári darabjai. Végre elfelejthetjük a fagyos, hosszú telet, és azt gondolnánk, hogy az influenzát és a megfázásokat is. Ennek ellenére szinte mindannyiunk-kal előfordult már, hogy ahelyett, hogy az első tikkasztó nyári hétvégét a szabadban töltöttük volna, otthoni lábadozásra kényszerültünk. A Budai Egészségközpont orvosával, Dr Menyhárt Orsolyával beszélget-tünk a nyár elején gyakran előforduló influenza jellegű megbetegedésekről, és azok lehetséges megelőzéséről.

 

Nincs is annál bosszantóbb, mikor a strandok már megnyitottak, odakint napról-napra melegszik az idő, mi mégis arra kényszerülünk, hogy otthon lábadozzunk az első nyár eleji megfázás miatt.
A nyári tikkasztó hőség sokszor elviselhetetlen a légkondicionáló nélkül, azonban használata veszélyeket rejt egészségünkre nézve. A nyári megfázás, izomfájdalom, tüsszögés mind a nem megfelelő használat és a száraz levegő következménye. Az egyik legnagyobb veszélyt azok a kórokozók jelentik, amelyek a készülékben megtelepednek. Ilyen például a Legionella Pneumophila baktérium, amely szaporodásának kedvez minden 20-45oC hőmérsékletű vizet tartalmazó berendezés, így a légkondicionáló is.

 

Hogyan fertőz a Legionella baktérium, és milyen következményekkel jár a betegség?A Legionella vízben él, természetes vizekben és kis mennyiségben a szolgáltatók által biztosított használati vízben is előfordul, de veszélyt csak akkor jelent, amikor a fertőzött vizet apró vízcseppekben, aeroszol formájában belélegezzük. A nagyobb méretű kórokozók fennakadnak a felső légutakban, tünetei miatt nem is különíthető el az influenzától. A Legionella azonban a tüdőbe jutva az influenza jellegű tünetek után, az ember immunológiai állapotától függően súlyos tüdőgyulladást, emésztő- és idegrendszeri megbetegedést is okozhat.

 

Ha a fertőzés ilyen komoly tünetekkel jár, akkor hogyhogy alig ismerjük?
A légionárius betegség kialakulásának feltételei természetes környezetben szinte sohasem jöhetnének létre. Az első megbetegedéseket csupán 1976-ban az Amerikai Légionáriusok Philadelphiában megrendezett nagygyűlése után azonosították, a neve is a gyűlés után tüdőgyulladásban elhunyt veteránok emlékét őrzi. Magyarországon a légkondicionáló berendezések még később, a kilencvenes évek második felében kezdtek csak elterjedni. Az időnként súlyos tünetek az utóbbi időben egyre gyakrabban jelentkeznek kisebb járvány formájában.

 

Tudna pár tippet adni, hogy hogyan előzhetjük meg ezeket az ijesztő tüneteket?
A betegség kimenetelében döntő szerepe van a korai felismerésének és elsősorban a megelőzésnek. A megelőzés alapja a víz-, hűtő- és egyéb rendszerekben található baktériumok szaporodását elősegítő tényezők kivédése, vagyis a készülék karbantartása legalább évente, különösen a szezon előtt. A tisztítással, szűrőcserével nemcsak a megbetegedést előzhetjük meg, de csökkenthetjük az energiafelhasználást is.

 

Ne feledje, egy rövid látogatással Opel Márkaszervizébe segít mérsékelni a légkondícionálás veszélyeit, valamit egy pollenszűrő cserével az allergiát okozó virágpor is az autón kívül tartható.

 

promo 
Ugrás az oldal tetejére