loading

Jó tudni, hogy mint minden műszaki cikkre, az autó alkatrészekre is vonatkoznak a fogyasztóvédelmi jogszabályok, amelyek alapján minimum 6 hónap jótállást kell a gyártónak biztosítani. Alkatrész vásárlásnál azonban nem kell feltétlen ennyivel beérni, és érdemes körbenézni a piacon, mert az Opel az általa forgalmazott alkatrészekre 2 év garanciát vállal. Van azonban egy másik – talán a garancia hosszánál is fontosabb – szempont, amely különbséget jelent az alkatrészekre vállalt garanciák között. Sok esetben ugyanis egy néhány ezer forintos alkatrész meghibásodása több százezres kárt okoz az autóban, a tulajdonosnak pedig csak sovány vigasz a visszakapott pár ezer forint. Példa lehet erre, amikor egy autósboltban vásárolt, majd később elszakadt vezérműszíj következtében „összeakad a motor”, tönkretéve a hengerfejet, a szelepeket, és a dugattyúkat.


Problémát az okozhat, hogy a felelősség megoszlik a beszerelő szerviz és az üzlet között. Első körben ki kell deríteni, hogy a helytelen beszerelés, vagy a rossz alkatrész okozta a meghibásodást. Hosszas utánajárás, különféle vizsgálatok után derül csak ki, hogy kinek kell megtéríteni a kárt.
Előfordul, hogy nincs időnk, energiánk, szakértelmünk a hossza vitatkozásra és inkább még egyszer kifizetjük a javítást.

 
Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében érdemes az alkatrészt a gyártó által javasolt szakszervizben beszereltetni. Ha tehát az előbbi példában említett Opel alkatrészt Opel Márkaszervizben szereltetjük be, biztosak lehetünk benne, hogy minden alkatrészhibából keletkező kárunkra érvényes a 2 év garancia. Végezetül, ha alkatrészt vásárolunk, mindig kérjük el a számlát, és csak olyan szakszervizben szereltessük azt be, ahol természetesnek veszik, hogy az elvégzett munkáról számlát állítanak ki, ugyanis bármilyen garanciális igény csak az alkatrészről illetve a szakszerű beszerelésről kapott számla felmutatásával érvényesíthető. Az Opel Márkaszervizekben természetesnek veszik, hogy a beszerelt alkatrészekről és az elvégzett munkáról számlát állítanak ki.promo 
Ugrás az oldal tetejére